logo eenvoudinkwaliteit

Slim, snel en slank werken in de zorg?
Eenvoud in Kwaliteit helpt!

Hoe laat ik problemen dáár waar ze horen

Een aap op je schouder?

Hoe laat ik problemen dáár waar ze horen
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

Sinds kort ben ik me ervan bewust dat ik me makkelijk met problemen van een ander laat opzadelen. Daar kwam ik pas achter toe mijn lieve broer me zei: “Je laat je weer een aap op je schouder zetten!” Dat naar aanleiding van mijn klaagzang dat ik alweer iets voor onze moeder moest regelen. Wát ik moest regelen was ook nog eens volstrekt onduidelijk, omdat mijn moeder goed beschouwd niet wist wat ze wilde.

Wat te doen tegen gijzelsoftware

Ook jij bent een target

Wat te doen tegen gijzelsoftware
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

De schellen vielen me van de ogen, toen ik onlangs weer wat bijeenkomsten over informatiebeveiliging bijwoonde. Mensen lezen wel de kranten en krijgen alle heisa rondom de ransomewaretoestanden mee maar hebben er geen idee van dat het henzelf net zo makkelijk kan overkomen, laat staan dat ze acties hebben genomen ter voorkoming van die ellende.

Werkplek beter organiseren

Met 5S fijner werken in de huisartsenpraktijk

Werkplek beter organiseren
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

Een van mijn klanten, huisarts in een groepspraktijk, wilde de spreekkamers opruimen, schoonmaken en vooral ook standaardiseren met de 5S-methode, zodat alle medewerkers in elke spreekkamer konden werken, zonder zoekwerk. Ook het voorraadbeheer in de spreekkamers moest aangepakt worden, want het gebeurde nogal eens dat de huisarts misgreep en eerst een zoekronde moest gaan doen voordat hij zijn patiënt kon helpen.

Veranderen met lean, hoe doe je dat?

Een hoge vlucht

Veranderen met lean, hoe doe je dat?
Door Trudy Engering - bijgewerkt op donderdag, 06 juni 2019.

Mijn klanten zijn enthousiast over Lean, hun bedrijfsvoering kan door toepassing van deze managementfilosofie een hoge vlucht nemen. Zij kunnen gewenste veranderingen doorvoeren, hun bedrijfsvoering efficiënter maken, hun werkplekken beter indelen en vooral hun klanten beter bedienen, dus beter bieden wat de klant vraagt.

Wat zij zich vaak niet realiseren is dat het hier niet om een aantal technieken gaat, maar dat er bij Lean ook een juiste mentaliteit komt kijken.

Dagstart

Een goed begin is het halve werk

Dagstart
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

Ik vind het fijn om zorgorganisaties te helpen een zo hoog mogelijke kwaliteit van zorg te bieden. Maar ik vind het helemaal geweldig om ze te helpen hun zaken zo slim mogelijk in te richten, met de mensen en middelen die ze hebben. Samen met hen verspillingen uit te sluiten. Ik heb dan ook genoten toen ik onlangs een huisartsenpraktijk begeleidde met de Kickstart Lean in de eerstelijnspraktijk.

Vallen en opstaan

Tips om je zorgorganisatie te verbeteren

Vallen en opstaan
Door Trudy Engering, Paul Engering (gastauteur) - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

Onze moeder (87) was gevallen in haar appartement. Pas na een halve dag lukte het haar bij de telefoon te komen. Achteraf was ze vooral boos dat ze zich niet overeind had kunnen drukken, verder leek er weinig loos. Toch was het aanleiding om maar eens een noodknop te organiseren, iets waar ze eerder niet voor voelde.

Dat het organiseren van personenalarmering veel voeten in de aarde zou hebben wisten we toen nog niet...