logo eenvoudinkwaliteit

Slim, snel en slank werken in de zorg?
Eenvoud in Kwaliteit helpt!

9 tips om datalekken in de zorg te voorkomen

Bescherm persoonsgegevens

9 tips om datalekken in de zorg te voorkomen
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

Het is u vast niet ontgaan: per 1 januari is de meldplicht datalekken van kracht. Er staan grote boetes op een datalek en als blijkt dat u uw zaakjes niet goed op orde heeft. In grote lijnen komt het hierop neer dat u verplicht bent te weten waar in uw organisatie risico’s liggen op een datalek, dat u (preventieve) maatregelen hebt genomen en dat medewerkers weten waar ze op moeten letten en wat ze wel en niet moeten doen.

Een klantvriendelijk / klantonvriendelijk ziekenhuis

Jantje lacht, Jantje huilt

Een klantvriendelijk / klantonvriendelijk ziekenhuis
Door Trudy Engering - bijgewerkt op maandag, 06 mei 2019.

Laatst sprak ik met een kennis over de opname van haar zoon in een ziekenhuis. Zoonlief moest geopereerd worden. Uiteindelijk bleek dat 1 keer niet genoeg was en er moest nog een tweede operatie plaatsvinden. Mijn kennis verzuchtte: “De eerste operatie, alles eromheen, ging goed, het was zelfs best gezellig. Maar de tweede keer! Daar ging van alles mis wat betreft overdracht gegevens en klantvriendelijkheid. Hoe kan dat nu toch!? Hetzelfde ziekenhuis, eenzelfde soort operatie, allebei dagbehandeling, waar ligt dat nu aan?”

Oplossingsgericht werken

Begin bij je doel

Oplossingsgericht werken
Door Paul Engering (gastauteur) - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

In mijn werk had ik te maken met een manager die vond dat zijn personeel veel te veel problemen zag. ‘ik denk in oplossingen, niet in problemen’ zei hij. De boodschap die hij daarmee overbracht was: ‘jullie denken in problemen, jullie zeuren teveel, laat me met rust!’

Verbeter je organisatie met de A3-methode

Je verbeterplan op één vel papier

verbeter je organisatie met de pdca-cyclus en A3-methode
Door Trudy Engering - bijgewerkt op maandag, 06 mei 2019.

In februari schreef ik een blog over het inzetten van de PDCA cyclus op een Lean manier (Probleemoplossing in 8 stappen) bij een van mijn klanten. Doel was het bereiken van de ideale staat van het proces, om zo de patiënt beter en sneller van dienst te kunnen zijn. Een volgende stap richting perfectie was het inzetten van de A3-methode. In de blog beloofde ik het hier nog eens over te hebben. Dat doe ik bij deze. Wanneer je de PDCA cyclus niet goed kent, stel ik voor dat je eerst bovengenoemde blog nog eens leest.

Lean audit

Hoe gaan we naar ‘slimmer, sneller en slanker’

Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

Het gebeurt me nogal eens dat klanten aan mij vragen: “Doe eens Lean! Kijk eens door jouw Lean-bril naar onze organisatie!” En natuurlijk doe ik dat. Lean zit mij in de genen. Ik kan eigenlijk niet anders dan ‘Lean doen’. Maar daarmee help ik mijn klanten maar een beetje.

Waar het om gaat is dat de eigen mensen van die organisatie leren om slim, snel en slank te werken en denken. Dat zij zélf zien waar het beter kan, hoe ze hun proces in de flow kunnen brengen en hoe zij hun cliënt of patiënt nog beter van dienst kunnen zijn. Een Lean audit is een fantastisch instrument om dat te bereiken.

Hansei

Verbetering door reflectie

Overpeins je mislukkingen
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

Eindelijk had ik het besluit genomen te stoppen met One drive voor bedrijven. Al drie jaar werkte ik in de cloud en al drie jaar lukte het me niet om mijn bestanden goed te synchroniseren. Alleen mijn mail en mijn agenda deden het goed. Maar ja, die deden het ook al goed zonder Microsoft 365.

Beroepsdeformatie

Meten is weten

Streven naar perfectie in de tuin
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

Ik leid aan een vreemde ziekte: beroepsdeformatie.

Vandaag werd die ziekte manifest en ik was nog niet eens aan het werk. Nou ja, toch wel werk, maar andersoortig… Vandaag heb ik een uurtje in de tuin gewerkt. Om 6 uur opgestaan, zodat ik, vóór ik mij op Eenvoud in Kwaliteit stort, ook een stukje van de tuin heb schoongemaakt (cq aan lichaamsbeweging heb gedaan).

De BCG-matrix

Over wilde katten en luie honden

Zijn je producten melkkoeien, honden, sterren of wilde katten?
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

Ai, wat een lastige periode voor zorgorganisaties. Vooral wanneer ze te maken hebben met de WMO en met PGB’s. Vorige week was ik in gesprek met zo’n zorgorganisatie. Klanten genoeg, met zekerheid dat de diensten betaald gaan worden. Maar wanneer het geld binnenkomt? Niemand weet wanneer de gemeentes (WMO) en de Sociale Verzekerings Bank (PGB) gaan uitbetalen . De kans dat deze en  vele andere zorgorganisaties omvallen door liquiditeitsproblemen is absoluut aanwezig.