logo eenvoudinkwaliteit

Slim, snel en slank werken in de zorg?
Eenvoud in Kwaliteit helpt!

Opruimgoeroe

Opruimen met emotie

Ruim op met emotie!
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

Ik ben helemaal into 5S, dat weten mijn trouwe lezers. Fanatiek heb ik mijn mappen opgeruimd. Mijn kelder heeft een make-over gehad en mijn kruidenlade is nu zo ingericht dat ik niets dubbel heb, niets tekort kom en meteen goed grijp. Gezien de reacties op mijn blogs heb ik ook anderen geïnspireerd, zij hebben nu een opgeruimd kantoor / huis / atelier en een opgeruimd hoofd.

Probleemoplossing in 8 stappen

De Lean PDCA-cyclus

Hoe krijg je de PDCA spiraal rond?
Door Trudy Engering - bijgewerkt op maandag, 06 mei 2019.

Wil je weten hoe je de PDCA-cirkel nu wél ECHT rond kunt krijgen? Hier wordt uitgelegd hoe je dat in 8 stappen voor elkaar krijgt.

Ik ben met een klant op weg naar de ideale staat. Waarin de organisatie de patiënt steeds beter en sneller van dienst is en waardoor de organisatie intussen wordt klaargestoomd voor een geplande fusie. Om de organisatie zover te brengen zijn we met een clubje doeners bezig de huidige situatie in beeld te brengen en de toekomstige staat, voor over 3 tot 6 maanden, uit te schrijven.

Jaarverslag? bah! saai!

Zeven tips voor een goed jaarverslag

Jaarverslagen in de zorg
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

2014 is weer voorbij, de tijd is gevlogen. Samen met mijn man en een fles Chateauneuf du Pape heb ik het nieuwe jaar ingeluid. Whatsappjes naar onze kinderen en 1 januari op bezoek bij mijn moeder, onze enige overgebleven ouder.

En dan… breekt de periode weer aan dat we ons gaan bezighouden met het jaarverslag.

Doen we dat met tegenzin? Of maken we er dit keer iets leuks van?

Het HKZ certificaat stopzetten?

Kwaliteit vanuit klantwaarde

De klant is koning met de belofte cirkel
Door Jeannette Telder (gastauteur) - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

De boodschappen, een wekelijks terugkerende activiteit. Meestal is dat mijn taak en begin ik met het maken van een boodschappenlijst. Soms neemt manlief deze taak van mij over, maar dan maak ik toch het lijstje. Als ik dan na afloop vraag of hij ook pindakaas heeft meegenomen antwoordt hij, “Nee dat stond toch niet op het lijstje”. Waarop ik zeg, “We hebben vanochtend toch nog tegen elkaar gezegd dat ie op was…?”

Het kano-principe / klantwaarde bepalen

De Coelie pén Zuviel

De Coelie pén Zuviel
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

Toen ik klein was hield mijn vader me met dit soort verbasteringen voor de gek. Zonder hulp kon ik niet begrijpen wat de werkelijke betekenis was. Nog eentje: ‘Tuddu Véntur zat Eenjon Géntje met een Bene Pen hard in de Gé van Génis’.

Zo is het ook met ambtelijk taalgebruik.

Je moet een specifieke studie hebben gevolgd om te begrijpen wat er wordt bedoeld met de teksten uit wet- en regelgeving, subsidievoorwaarden en ambtelijke berichten. Hele volksstammen verdienen een goed belegde boterham met het vertalen van ambtelijk jargon naar begrijpelijke taal.

Irritand

Tandartsen en kwaliteit

Kwaliteit: goed voor de patiënt én de tandarts
Door Petra van der Zwan (gastauteur) - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

Tandartsen, breek me de bek niet open. Je kunt niet met en niet zonder ze. Deze zorgverleners zijn ook nog eens een vreemde eend in de bijt. De mond wordt niet gezien als deel van het menselijk lichaam. Althans, zo denken de zorgverzekeraars er over, want voor de tandheelkundige kosten moet een aanvullende verzekering worden afgesloten. 

Eindelijk, mijn mappen zijn weer op orde!

Tijdswinst met 5S

heerlijk opgeruimd met 5s!
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

Midden in de zomer, vakantieperiode, er is bijna niemand thuis. Ik sta in mijn kantoor, kijk om me heen en denk: het is nu heerlijk rustig, tijd om mijn zaakjes op orde te brengen, rommel op te ruimen en mijn mappenstructuur te reorganiseren.

Toen ik ben gestart met Eenvoud in Kwaliteit heb ik mijn mappen ingericht zoals het me op dat moment logisch leek. Nu, enkele jaren verder, is het een rommeltje geworden. Het kost me heel veel tijd om zaken terug te vinden.

Hoog tijd om daar verandering in te brengen!

Jodelahietie!

Streven naar perfectie

Olga Lowina
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

Ik ben in een zeer muzikale familie ingetrouwd. Op de 60ste verjaardag van een van mijn schoonzussen werd een orkestje geformeerd en een liedje gecomponeerd. Omdat mijn schoonzus vroeger jodelen geweldig vond en graag naar BZN luisterde, bestond het refrein voornamelijk uit: “Jeppa, jeppa, jeppa, jodelahietie” en dat werd dan een aantal keer herhaald.

Het zit er zo ingestampt bij mij, dat ik nu de hele dag loop te jodelen. Ach, je wordt er wel heel vrolijk van! Hetzelfde effect als van een halve fles wijn.