logo eenvoudinkwaliteit

Slim, snel en slank werken in de zorg?
Eenvoud in Kwaliteit helpt!

Het onmogelijke is mogelijk

Lean Kaizen

Steeds beter worden door streven naar perfectie!
Door Trudy Engering - bijgewerkt op maandag, 06 mei 2019.

Ik ben níet zo’n sporter. Vind het wel lekker om een eindje te fietsen, maar het hoeft voor mij níet zo hard te gaan.

Mooi weer vandaag, ik ontvlucht mijn BTW-aangifte, stap op de fiets en ga een eindje door de natuur. Manlief is naar de schaatsbaan om zijn prestaties daar te verbeteren. Hij rijdt al harder dan Ard Schenk in zijn tijd, maakt rondjes van 40 seconden.

Dat is de reden waarom wij nooit samen sporten. Mijn man is heel fanatiek, wil bij de besten horen. Ook als hij fietst en in de verte een collega-racefietser ziet moet hij erlangs. Elke dag fietst hij naar zijn werk op en neer, totaal ongeveer 64 kilometer. En elke dag kijkt hij of hij zijn record heeft verbroken. Blij als dat het geval is.

Dit fanatisme in het sporten is mij totaal vreemd. Dat bewaar ik voor mijn werk. Ik wil mijn klanten een perfect product bieden, een perfect uitgevoerde dienst verlenen. Laat dit nu net een van de principes van Lean zijn… STREVEN NAAR PERFECTIE.

Lean streeft naar continue perfectie. Als Lean in de DNA van een organisatie zit gaan medewerkers continu verbeteringen doorvoeren in hun werkzaamheden. Zie het als een race op de fiets. Wanneer een wielrenner aan kop ligt, wil dit niet zeggen dat dit de hele weg ook het geval is. Hij zal zich continu moeten verbeteren om de strijd uiteindelijk te winnen. Om dit te bereiken zijn er verschillende methodes uit de Lean-gereedschapskist in te zetten, waarbij de Kaizen methode een belangrijke is.

Het continue streven naar samenwerken en samen beter werken, wordt binnen de Lean filosofie 'Kaizen' genoemd. Een veel gebruikte aanpak voor het uitvoeren van verbeterprojecten is de PDCA aanpak (Plan-Do-Check-Act). De grondlegger van Kaizen is Masaaki Imai.

 

De 5 Lean-principesMet Lean werken willen we ‘slank’ werken, zonder overbodige zaken en Kaizen betekent veranderen om te verbeteren en dan ook nog eens continu. Met Lean maken we de visie hoe het zou kunnen zijn en Kaizen is het middel om die visie te verwezenlijken. Lean Kaizen is een methodiek waarmee je activiteiten identificeert en elimineert die geen waarde toevoegen, waarna het dagelijkse werk efficiënter en effectiever in te richten is. Met streven naar perfectie streef je naar nul fouten. Naar 100% op tijd leveren. Naar nul ongevallen in de fabriek. Streef naar geen verspilling. Streef naar geen wachttijden.

En zeg nooit: “Dat lukt nooit”, want dan gaat het ook niet lukken en dan bereik je ook nooit de toestand die aan perfectie grenst. Dus denk niet in onmogelijkheden, maar juist in mogelijkheden.

Logisch dus dat de cultuur van je organisatie ongelofelijk belangrijk is, deze moet je streven naar perfectie ondersteunen.

“Zie Kaizen en het streven naar perfectie als het uitwringen van een droge handdoek, als je maar lang genoeg wringt, dan komt er altijd wat uit.”

Quote Mr. Nakamura van Canon.

Terug van mijn ritje door de natuur tref ik manlief aan onder de douche, moe maar voldaan. Vandaag heeft hij een rondje extra geschaatst, weer een stapje richting perfectie.

Auteur

Trudy Engering

Trudy Engering

Trudy Engering is black belt Lean in de Zorg
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hulp nodig of vragen over Lean (slim en slank) in de zorg?

Bel of mail ons dan! Tel: 0644042890, email: info@eenvoudinkwaliteit.nl.

Deel deze blog met anderen

Reacties (1)

  • Mieke Engering

    Mieke Engering

    24 februari 2014 op 17:33 | #

    Leuk geschreven!

    antwoord

Plaats een reactie