Hoe laat ik problemen dáár waar ze horen
Een aap op je schouder?
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.Sinds kort ben ik me ervan bewust dat ik me makkelijk met problemen van een ander laat opzadelen. Daar kwam ik pas achter toe mijn lieve broer me zei: “Je laat je weer een aap op je schouder zetten!” Dat naar aanleiding van mijn klaagzang dat ik alweer iets voor onze moeder moest regelen. Wát ik moest regelen was ook nog eens volstrekt onduidelijk, omdat mijn moeder goed beschouwd niet wist wat ze wilde.
Weglopen van problemen
Ik kom het ook bij klanten tegen: medewerkers die bij de leidinggevende aankloppen met een probleem en er dan zelf van weglopen. De leidinggevende is dan opgezadeld met een probleem dat niet het hare/zijne is maar wél de organisatie raakt.
Hoe ga je daarmee om?
Doe je andermans werk dan blijft je eigen werk liggen. En vaak blijkt na afloop dat het niet eens meer nodig is, het probleem is inmiddels al opgelost…
Het is beter de aap op de juiste schouder te laten zitten.
Probleemeigenaarschap en Lean
Gedeeld probleemeigenaarschap is van groot belang binnen Lean organisaties.
In een Lean-cultuur willen we continu verbeteren. Dat betekent dat we voortdurend bezig zijn knelpunten weg te nemen en dat doen we samen met alle spelers in het veld. Maar ook als individu. Komt iemand een knelpunt tegen dan gaat hij dat oplossen. Dat noemen we eigenaarschap. Als het niet alleen lukt dan betrekt hij er anderen bij.
Als iedereen, die betrokken is bij een bepaald proces, gelijkwaardig en gezamenlijk aan oplossingen werkt, dan is de uitkomst gedragen. Creativiteit, kennis en vaardigheden van iedereen wordt ingezet. Zó worden slimme oplossingen gevonden, die daadwerkelijk helpen.
Hoe het probleem te laten waar het hoort?
Wanneer er een aap op je schouder wordt gezet bedenk dan het volgende:
- Wie is nu echt de eigenaar van het probleem? Wie wordt geholpen met de oplossing van het probleem?
- Stel de gouden vraag aan degene die de aap op je schouder wil zetten: “Hoe ga jij het probleem oplossen?”
- Werkt dit niet omdat de vraagsteller het probleem echt niet weet op te lossen dan kan je nog de vraag stellen: “Hoe kunnen wij jouw probleem samen oplossen?” of: “Hoe kan ik jou leren dit probleem op te lossen, zodat jij het de volgende keer zelf kunt?”
Ik ben me er nu beter van bewust dat ik me makkelijk voor andermans karretje laat spannen. Ik zeg niet meteen ja, maar ik probeer het probleem daar te laten waar het hoort.
Dat geeft heel veel rust…. En ik heb meer tijd om mijn eigen werk te doen!