logo eenvoudinkwaliteit

Slim, snel en slank werken in de zorg?
Eenvoud in Kwaliteit helpt!

Jodelahietie!

Streven naar perfectie

Olga Lowina
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

Ik ben in een zeer muzikale familie ingetrouwd. Op de 60ste verjaardag van een van mijn schoonzussen werd een orkestje geformeerd en een liedje gecomponeerd. Omdat mijn schoonzus vroeger jodelen geweldig vond en graag naar BZN luisterde, bestond het refrein voornamelijk uit: “Jeppa, jeppa, jeppa, jodelahietie” en dat werd dan een aantal keer herhaald.

Het zit er zo ingestampt bij mij, dat ik nu de hele dag loop te jodelen. Ach, je wordt er wel heel vrolijk van! Hetzelfde effect als van een halve fles wijn.

Op het feestje van mijn schoonzus raakte ik aan de praat over mijn werk en over de Leanfilosofie. Mijn gesprekspartner, werkzaam in de zorg, zei: “Lean, dat is zóóóó verleden tijd! Wij mogen níks meer met Lean!

U begrijpt, ik was flabbergasted! Nadat ik van de schok was bekomen ben ik door gaan vragen. Wat bleek? De zorgorganisatie waar mijn gesprekspartner werkt was al verschillende keren van topmanagement gewisseld en met elke nieuwe bestuurder kwamen weer nieuwe inzichten binnen. De op dat moment lopende plannen werden op een zijspoor gezet en de nieuwe plannen werden doorgedrukt. En dat ging zo een paar keer door. Logisch dat medewerkers van die organisatie ieder nieuw plan, iedere nieuwe methodiek en iedere vers van stal gehaalde managementfilosofie sceptisch begroeten.

Na wat doorvragen bleek dat het met de introductie van Lean niet anders was gegaan. Lean werd als een project beschouwd en omdat er niet direct uitkwam wat ze ervan hadden verwacht, is het project de kast ingedaan. Het Leanproject stierf, net al andere projecten binnen die organisatie, een zachte dood.

Daar zit nu het grote misverstand: Lean werd als project beschouwd, maar dat is het niet, Lean is een managementfilosofie. Een beetje Lean doen is er niet bij. Lean stopt niet, je blijft er altijd mee bezig! Het vijfde principe van Lean zegt: streef naar perfectie door continu te verbeteren. Streef je naar perfectie dan zal je voortdurend bezig moeten zijn met verbeteren.
vijf-kernprincipes-van-LeanIk ben ook bezig met continu verbeteren, in mijn werk, bij mijn klanten. En waar ik ook nog steeds mee bezig ben is met jodelen: jeppa, jeppa, jodelahietie! Ik wordt er nog steeds vrolijk van!

Wil je ook eens heel vrolijk te worden? Beluister deze dan eens http://www.youtube.com/watch?v=WICzL4bCKnM. Van Olga Lowina, geweldig, zo’n gouwe oude!

Nog even iets over de 5 kernprincipes van Lean: die heb ik wat uitvoeriger behandeld in mijn blog ‘Ban de file’.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook de volgende artikelen:

Auteur

Trudy Engering

Trudy Engering

Trudy Engering is black belt Lean in de Zorg
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hulp nodig of vragen over Lean (slim en slank) in de zorg?

Bel of mail ons dan! Tel: 0644042890, email: info@eenvoudinkwaliteit.nl.

Deel deze blog met anderen

Reacties (1)

  • Petra van der Zwan

    Petra van der Zwan

    26 maart 2015 op 17:37 | #

    Vandaag nog met iemand over de Lean-principes gesproken. De kernprincipes werken natuurlijk alleen als de menselijke componenten niet uit het oog verloren worden.

    antwoord

Plaats een reactie