Opruimen volgens Marie Kondo
KonMari versus werkplekorganisatie 5S
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 05 juli 2019.Heb je hem al gezien op Netflix? De serie ‘Tidying Up with Marie Kondo’? Ik heb de afleveringen in één ruk bekeken! Ongelofelijk hoeveel spullen mensen kunnen hebben, hoe moeilijk het voor sommigen is om daar afscheid van te nemen. En hoe blij en opgelucht de klanten van Marie Kondo zijn als ze meer ruimte in hun huis hebben en daardoor meer rust en ruimte in hun hoofd.
Datzelfde effect heeft werkplekorganisatie (5S) op de deelnemers van mijn training.
De basis van marikondo
De methode van opruimgoeroe Marie Kondo (de MariKondo-methode of Konmari) om je huis op te ruimen heeft overduidelijk dezelfde basis als 5S, de werkplekorganisatie. Waar we bij 5S alles in een ruimte uit de kastjes, bureaus en van de planken halen om te scheiden in dat wat we nog nodig hebben (bewaren) en de rest (wegdoen), verdeelt Marie Kondo alles in categorieën. Te beginnen bij kleding.
Marie Kondo zegt dat je alle kleren uit het huis op een grote hoop moet leggen. Dan begint het weggooien. Maar hoe doe je dat dan? Volgens Marie Kondo moet je je blij voelen bij een kledingstuk. In het Engels heet dat 'to spark joy'. Voel je geen vreugde erbij, dan gaat het kledingstuk de vuilnisbak in. Het stapeltje kleding dat nu overblijft wordt netjes en overzichtelijk op een bepaalde manier gevouwen en (staand!) opgeborgen in de beschikbare bergruimtes.
In de zorgorganisaties waar ik 5S (werkplekorganisatie) heb uitgevoerd was geen kleding. Maar natuurlijk wel heel veel andere spullen, zoals medische materialen, apparaten, spullen nodig voor administratie, formulieren enz. enz. Daarbij kijk je niet of je ergens blij van wordt, maar of je iets nodig hebt -bedenk daarbij wanneer je het voor het laatst nodig had- , of iets verlopen, kapot of vuil is. En aan de hand daarvan gooi je iets weg of bewaar je het en zo nodig repareer je het en maak je het schoon.
Kastruimte beperken
Nadat je alles gescheiden hebt en er alleen spullen overblijven die je écht nodig hebt (let op: ook de voorraad moet beperkt zijn) blijft er kastruimte over. En net als Marie Kondo zeg ik dan: doe overbodige kasten weg, want de ruimte in die kasten vult zich vanzelf weer met zaken die je helemaal niet nodig hebt! Taboe is bewaren ‘voor de zekerheid’ of ‘je weet maar nooit’ of ‘misschien komt het nog ooit van pas’.
Marie Kondo hanteert de vuistregel: kasten of lades voor 90% vullen. Zijn ze voor een kleiner gedeelte vol dan gaan we automatisch de lege ruimte vullen. En dat willen we natuurlijk niet! Geen overbodige zaken opslaan!
Voorwaarden voor succes
Volgens Marie Kondo hangt succes voor 90% af van je instelling. Als je je manier van denken niet verandert dan krijg je onherroepelijk een terugval.
Wegdoen is en blijft essentieel.
Ik kan het alleen maar hardgrondig met haar eens zijn!
Boeken van Marie Kondo, vertaald in het Nederlands, zijn: Opgeruimd en Spark Joy.
Het eerste boek heb ik niet gelezen, het tweede heb ik in een ruk uitgelezen en vond ik vaak ontzettend komisch.