logo eenvoudinkwaliteit

Slim, snel en slank werken in de zorg?
Eenvoud in Kwaliteit helpt!

We gaan omdenken!

Van ja-maar naar ja-en

Ja-maar... Ik ben een muts!
Door Trudy Engering - bijgewerkt op vrijdag, 03 mei 2019.

“Kun je niet wat met omdenken doen?” Ik was in overleg met een klant. We hadden afgesproken om daadwerkelijk problemen op te gaan lossen. De problemen waren met het hele team geïnventariseerd en we hadden al besloten welke problemen we zouden gaan aanpakken tijdens de training.

Denkkracht gebruiken

Als je volgens de Lean filosofie werkt, weet je hoe belangrijk het is van de vaardigheden en van de denkkracht van alle teamleden gebruik te maken. Je bent zoveel slimmer als je met z’n allen over een oplossing van een probleem nadenkt!
Maar vaak zitten we vast aan geijkte denkpatronen. Veel mensen zien vooral beren op hun weg. Om daarvan los te komen doe ik meestal een spelletje ‘out of the box’-denken. Ook een goede brainstorm helpt daarbij.

Maar goed…. Mijn klant wilde ‘iets’ met omdenken. Toevallig had ik mij, geënthousiasmeerd door een workshop omdenken, net ingeschreven voor een hele dag training in omdenken. Dus dat kwam goed uit. En ik heb ervan genoten. De training was heerlijk actief, maar ook serieus, want we gingen onze eigen problemen en dilemma’s echt aanpakken.

Wat is omdenken?

Op de website van ‘Omdenken’ staat: “Omdenken is denken in termen van mogelijkheden en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.” Ja-en in plaats van ja-maar.

Omdenken beschrijft 15 omdenkstrategiën en heeft heel veel inspirerende voorbeelden. Zoals de persoon die altijd veel stress ervoer met maken van een planning voor haar werk, hoe ze ook plande, ze kwam altijd tijd tekort. Totdat ze het omdenkadvies kreeg een rustschema te maken in plaats van een werkschema. Sindsdien krijgt ze veel meer gedaan, geniet ze van elke dag en gaat minder vaak over haar grenzen heen! Of wat dacht je van de wijnvlek in het tapijt dat getransformeerd is in een kunstwerk op de vloer? Of: de wind-mee-fietstochten in Groningen. Zij hebben van de vijand een vriend gemaakt. De fietstochten gaan altijd wind mee en aan het eind van de route staat een bus te wachten die de fietsers met fiets en al richting beginpunt brengt. Een enorm succes!

omdenken in de praktijk

Maar hoe pak je dat nu aan bij een training? De training omdenken die ik heb gevolgd was gevuld met mensen die er zin in hadden en die uit vrije wil naar de training gingen.
De deelnemers van de training die ik gaf, hadden daar niet allemaal zin in. Ze hadden hun vrije avond ervoor moeten opofferen.
Hoe kan ik ze nu meenemen? Zodat het resultaat aan het einde van de training iets is om trots op te zijn?

Ik behandel tijdens de training probleemoplossing altijd verschillende technieken.
Allereerst analysetechnieken, want om het probleem op te lossen moet je het eerst analyseren, je wilt immers geen pleisters plakken of het probleem verschuiven. Na de probleemanalyse gaan we pas aan de slag met het bedenken van oplossingen. Dat nu blijkt lastig te zijn, mensen zijn geneigd in één adem probleem en oplossing te benoemen. Het vraagt discipline -of een strenge trainer 😊- je eerst te verdiepen in de oorzaak van je problemen.

En wat blijkt? Omdenken help daarbij! Mijn cursisten kregen er al doende lol in. ‘We gaan omdenken!’ werd een gevleugeld gezegde. En na de training gingen de deelnemers met vrolijk gemoed en enigszins verbaasd naar huis. Want ze hadden oplossingen gevonden, waaraan ze tevoren nooit gedacht hadden, maar die het probleem op een eenvoudige manier oploste.

Auteur

Trudy Engering

Trudy Engering

Trudy Engering is black belt Lean in de Zorg
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hulp nodig of vragen over Lean (slim en slank) in de zorg?

Bel of mail ons dan! Tel: 0644042890, email: info@eenvoudinkwaliteit.nl.

Deel deze blog met anderen

Plaats een reactie