Wat houdt het Lean-begrip just in time ofwel jit in?
Een zeer belangrijk aspect van Lean is het uit de weg ruimen van verspillingen. Enkele veel voorkomende verspillingen zijn bijvoorbeeld onnodige voorraden en wachttijden. In de logistieke processen van een traditionele organisatie worden vaak voor de zekerheid (just in case) voorraden aangelegd, zodat men voorlopig vooruit kan.
In een Lean organisatie wordt zo gewerkt dat processtappen precies op tijd (dus just in time) klaar zijn, zodat er (bijvoorbeeld) geen onnodige voorraad bestaat (te vroeg bezorgd) of gewacht moet worden (te laat bezorgd). Dit is optimale efficiëntie. Er is bij just in time dus sprake van pull, waarbij pas wordt geproduceerd wanneer er daadwerkelijk vraag is van een (interne of externe) klant.
Met JIT wordt gestreefd naar zo min mogelijk verspillingen, de beste kwaliteit, de laagste kosten, optimaal gebruik van bronnen, de laagste productiedoorlooptijd en kortste levertijd, precies waar de klant op zit te wachten.
Een manier om JIT te werken is het invoeren van kanban: wanneer er weer geleverd moet worden - en niet eerder - wordt dat aangegeven door een visueel signaal.
Just in time is redelijk eenvoudig te begrijpen, maar lastiger om goed in te voeren, onder meer omdat het van alle betrokkenen veel discipline vraagt in onderlinge afstemming en planning.