Wat is lean, en wat hebben instellingen in de zorg eraan?
Lean is een bewezen denkwijze die vooral uitgaat van wat van waarde is voor de klant.
Als je Lean werkt, dan ben je met het hele team bezig je werk elke dag weer beter te doen. Je zorgt ervoor geen fouten te maken en dat er geen onnodige dingen gebeuren, je richt alles slim in, zodat er zo weinig mogelijk verspillingen zijn.
Verbeteren doe je in kleine stapjes, het management is daarbij vooral ondersteunend aan het team, zodat het zich kan richten op een steeds betere kwaliteit van zorg/dienstverlening.
Oorsprong Lean
In de jaren 80 van de vorige eeuw werd de term Lean bedacht om aan de rest van de wereld het systeem van Toyota uit te kunnen leggen.
Het Toyota Production System (TPS) is de bakermat van Lean. Voor TPS werden de methodes, gereedschappen en technieken van Lean uitgevonden, waardoor het mogelijk was auto’s te produceren van hoge kwaliteit en met lage kosten.
Lean in de zorg
Steeds meer zorgorganisaties, ook kleine, werken volgens de Leanfilosofie. En eigenlijk kan dat in de huidige tijd ook niet meer anders. Er komt steeds meer af op zorgverleners. Denk aan de ernstige tekorten aan personeel in bijvoorbeeld de thuiszorg, grote veranderingen in de GGZ (zoals de WMO), verschuiving van de tweede- naar de eerste lijn en de vergrijzing, niet alleen van de patiënten maar ook van personeel. Dit alles dwingt ons te kijken naar hoe we onze zaken hebben georganiseerd. Hoe het beter, slimmer en slanker kan. De Leanfilosofie met haar instrumenten (5S, makigami, dagstart, enz., enz.) is daarvoor bij uitstek geschikt.