logo eenvoudinkwaliteit

Slim, snel en slank werken in de zorg?
Eenvoud in Kwaliteit helpt!

Prioriteitenmatrix

Wat is een prioriteitenmatrix, en hoe kan je deze gebruiken om in de werksituatie - of gewoon thuis - de beste keuzes te maken?

Thuis en in de werksituatie zijn er altijd zaken die geregeld moeten worden. Teveel vaak, waardoor we stress krijgen en niet kunnen kiezen wat we nu wel en wat niet aanpakken.
Een hulpmiddel hierbij is de prioriteitenmatrix. Dit helpt je om, los van emotie, een keuze te maken wat je wel en wat je niet gaat doen.

Hoe gebruik je de prioriteitenmatrix?

  1. Maak een lijst van taken, activiteiten, veranderingen, verbeteringen, die volgens jou nodig zijn
  2. Je brengt deze taken, activiteiten, veranderingen, verbeteringen aan in de prioriteitenmatrix hieronder, waarbij je meteen sorteert op hoe belangrijk het is dat het gebeurt en hoeveel inspanning en/of geld het kost om het te verwezenlijken.
  3. Zie voor een voorbeeld de blog Keuzestress, wat eerst?.
    Lees nu de matrix af. Je zult hetgeen veel geld/moeite kost en weinig impact heeft (dus onbelangrijk is) niet gaan uitvoeren of pas als laatste. En hetgeen hoge impact heeft en niet veel kost als eerste.
blanco prioriteitenmatrix
Blanco prioriteitenmatrix - Klik hier of op de figuur voor een gratis versie van de prioriteitenmatrix in Word.

Voorbeeld 1

We willen graag op het terras zitten, ook in de winter. Om dat comfortabel te kunnen doen hebben we een terrasverwarmer nodig. 

Dit gaan we nu in de tabel zetten. We stellen ons de vraag of het goedkoop is of duur: het is duur, niet alleen in aanschaf maar ook in gebruik. Is het hard nodig (heeft het een hoge middelhoge of lage impact?). Echt nodig is het niet, we kunnen ook warm binnen zitten. Dit zetten we dus in het hokje van lage impact en moeilijk/duur.

Voorbeeld 2

We lopen er regelmatig tegenaan dat het wc-papier in het toilet op is. Oplossing is een toiletrolhouder aan te schaffen. Ook dit gaan we in de tabel brengen. We stellen ons de vraag of het goedkoop is of duur: het is goedkoop, voor zo’n 10 euro heb je er een. Is het hard nodig? (heeft het een hoge middelhoge of lage impact?). Ja het is heel hard nodig, je zou maar op de wc zitten en misgrijpen! Dit zetten we dus in het hokje van hoge impact en makkelijk/goedkoop.

Voorbeeld 3

We hebben te weinig licht in de behandelkamer. Oplossing is extra spotjes in het plafond. Dit brengen we in de tabel. We stellen ons de vraag of het goedkoop is of duur: het is redelijk duur, de aanschaf valt wel mee, maar we moeten iemand inhuren om de spotjes in het plafond te krijgen. Is het hard nodig? (heeft het een hoge middelhoge of lage impact?). Het is niet heel hard nodig, voorlopig doen we het nog met een extra staande lamp. Dit zetten we dus in het hokje van medium impact en op het scheidingsvlak van gemiddeld en moeilijk/duur.

Dan is het besluit makkelijk genomen: als eerste schaffen we een toiletrolhouder aan waar verschillende toiletrollen op kunnen. Vervolgens gaan we regelen dat er extra spotjes in de behandelkamer komen. En als laatste: de terrasverwarmer schaffen we (voorlopig) niet aan. Hooguit zouden we dit nog kunnen overwegen als alle karweitjes geregeld zijn en we geld over hebben.

Meer over het gebruik van de prioriteitenmatrix

Bekijk ook onze blog over dit onderwerp: