logo eenvoudinkwaliteit

Slim, snel en slank werken in de zorg?
Eenvoud in Kwaliteit helpt!

Visie

Over visie in Lean organisaties

Een gefundeerde visie op de toekomst is een kenmerk van iedere succesvolle organisatie. Een goede visie geeft de organisatie en de mensen erin richting, energie en motivatie. Als Lean organisatie gebruik je  twee verschillende soorten toekomstvisies.

Als eerste is er een beschrijving van de ideale toestand op zeer lange termijn, waarin je organisatie perfect voldoet aan de vraag van de klanten, zonder verspilling. Deze toestand is zó ideaal dat hij in de praktijk eigenlijk onmogelijk bereikt kan worden. De ideale toestand biedt bij wijze van spreken het compas voor de organisatie: welke richting willen we op? Toyota, de organisatie die Lean heeft uitgevonden, heeft de ideale situatie van dit bedrijf dan ook de naam True North gegeven.

Verder gebruiken Lean organisaties toekomstvisies op wat kortere termijn (3 tot 5 jaar, jaarlijks), waarin een meer realistische stand van zaken wordt beschreven, die ook realistisch en relatief snel is te bereiken met gerichte plannen. Uiteraard liggen de kortere termijn visies in de richting die het compas van de ideale staat aangeeft.