logo eenvoudinkwaliteit

Slim, snel en slank werken in de zorg?
Eenvoud in Kwaliteit helpt!

Visual management

Een goed gebruik in Lean organisaties is de inzet van allerlei visuele hulpmiddelen om de prestaties direct of indirect te verbeteren. Denk daarbij aan kleuren, markeringen, symbolen, plaatjes, foto's of zelfs (rolafhankelijke) kleding. Dit wordt visual management genoemd. Gebruik van visual management heeft vele voordelen: het maakt complexe informatie overzichtelijker, maakt instructies eenvoudiger, helpt de communicatie, werkt motiverend, ga zo maar door.

visueel management bij 5S
Foto: visueel management bij 5S

Werken met visual management betekent dat informatie zoveel mogelijk visueel wordt gemaakt. De gevisualiseerde informatie moet vervolgens zo zichtbaar mogelijk zijn, zo nodig ook op afstand. Verder is het visual management afgestemd op de specifieke situatie en cultuur van de organisatie. Mensen in de betreffende organisatie (of deel van de organisatie) snappen onmiddellijk waar het over gaat.

Visual management wordt bijvoorbeeld veel toegepast in de opzet van verbeterborden, veranderborden, het op orde brengen en houden van de werkplek met 5S, markeren van looproutes, checklists, werkinstructies etc.

Lees meer over visueel managment in onze blog: Zeg het met beelden - visual management.